Cilt: 8 Sayı: 1, 20.08.2024

Yıl: 2024

Senex, yaşlanma sürecini ve yaşlılık dönemini, sosyal, davranışsal ve sağlık perspektifinden inceleyen bilim insanları, araştırmacılar ve uzmanları etkileşimli biçimde bir tartışma platformunda buluşturarak; ampirik araştırmalar, kavramsal çalışmalar ve yöntembilime ilişkin katkıları bilim dünyasının ilgisine sunmayı hedefleyen disiplinler arası süreli bir yayın organıdır.

Senex, farklı disiplinlerden gelen bilim insanları, araştırmacılar ve araştırmaya dayalı çalışmaların bulgularını kullananlar arasındaki diyaloğun geliştirilmesi; güncel bilginin üretilmesi, yaygınlaştırılması; özgün bilimsel çalışmaların, sosyal politikaların, iyi uygulamaların ve faydalı modellerin ilgililere sunulması süreçlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Açık erişimi benimseyen Senex bir yıl boyunca elektronik ortamda (online olarak) yayınlanan bir dergidir. Çift taraflı kör hakem değerlendirme süreci tamamlanan yazılar web sitesinde yayınlanır. Senex 2021 yılından itibaren, Temmuz ve Aralık olmak üzere yılda iki defa yayınlanır. Yazıların son gönderim süreleri yaz sayısı için Haziran ayının 2. haftası, kış sayısı için Aralık ayının 2. haftasıdır.

Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi uluslararası hakemli bir dergidir.

YAZIM KURALLARI

Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi aşağıdaki başlıklardaki yazılar gönderilebilir.

*Belirtilen kelime sınırları özet, yazının ana metini ve kaynakçayı kapsamaktadır. Yazı içinde yer alan tablolar ve şekiller 5 sayfayı aşmamalıdır.

1. Araştırma Makaleleri

Araştırma makaleleri en fazla 6000 kelime olmalıdır. Kelime sınırı, özet, ana metin ve kaynakçayı kapsamaktadır. Tablolar ve şekiller 5 sayfayı aşmamalıdır. Metinler Arka Plan, Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç başlıkları ile bölümlere ayrılır. İçeriği belirtmek amacıyla alt başlıklar kullanılabilir.

2. Sahadan Notlar

Sahadan notlar, araştırma makaleleri kadar uzun olmayan, ancak kalitede eşdeğer olan önemli ve yenilikçi metinlerdir. Yazılar en fazla 3000 kelime olmalıdır. Kelime sınırı, özet, ana metin ve kaynakçayı kapsamaktadır.

3. Müdahaleler

Müdahaleler başlığı altındaki yazılar, güncel bir mesele etrafında bir argümanı derli toplu biçimde sunan tartışmalardan oluşmalıdır. Yazılar en fazla 6000 olmalıdır. Kelime sınırı, özet, ana metin ve kaynakçayı kapsamaktadır.

 

BİÇİM

Yazılar Microsoft Word'de veya Word uyumlu bir programda hazırlanmalıdır. Diğer formatlarda sunulan yazılar editör incelemesinden önce ilgili yazarlara düzeltilmeleri için geri gönderilecektir. Lütfen yazılarınızın materyallerinizin PDF versiyonlarını göndermeyiniz.

Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi kör değerlendirme politikasına sahiptir. Bu nedenle yazarlardan yazılarının anonim ve anonim olmayan iki farklı versiyonu talep edilmektedir. Başvurularınızda lütfen sadece anonim ve anonim olmayan iki versiyonu da gönderiniz. Yazılar APA 6. versiyon kurallarına uyarak hazırlanmalıdır.

Yazının Anonim Versiyonlarına İlişkin Açıklama

Yazının, başlık sayfasında yazarın ismi ya da iletişim bilgilerinin bulunmamalı ve yazarın/yazaların kendini tanıtan tüm bilgilerin çıkarılmış olduğu bir versiyonunu gönderilmelidir. Metin içinde yazarın/yazarların kimliğini ortaya çıkaracak atıfların yapılmadığından emin olunuz. Lütfen bu tür içerikleri çıkararak yerine “değerlendirme için karartılmıştır” ibaresini ekleyiniz. Bu karartma işlemine yazarın adına, üniversitesine/enstitüsüne yapılan atıflar da dâhildir. Yazının anonim versiyonu hakemler tarafından incelenecektir.

Yazını Anonim Olmayan Versiyonlarına İlişkin Açıklama

Yazının anonim olmayan versiyonunda yazarın tüm bilgilerini eksiksiz olarak başlık sayfasında yer almalıdır. Bu versiyon editörler tarafından incelenecektir.

Kısaltmalar

Kullanılan kısaltmaların açıkça belirtildiğinden ve metin içerisinde sadece ilk kullanımlarında tanımlandığından emin olunuz.

Metin İçi Atıflar ve Alıntılar

Metin içi atıflar ve alıntılar APA’nın 6. versiyonuna uygun olarak yapılmalıdır. Metin içi atıfları, yazarın soyadını ve eserin yayın yılını parantez içine alarak gösteriniz. Bir atıf iki yazara ait ise, esere yapılan atıfların tamamı her iki yazarın da soyadlarını içerir. İkiden fazla fakat altıdan az yazara ait atıflarda, metin içi yapılan ilk atıf bütün yazarların soyadlarını içermelidir. Daha sonraki atıflarda ve altı ya da daha fazla yazara ait atıflarda ilk yazarın soyadının ardından “vd.” yazılmalıdır. Aynı noktada yapılan çoklu atıflarda yazarların soyadlarına göre alfabetik sırayla atıf yapılmalıdır.

 

MAKALENİN BÖLÜMLERİ

Başlık Sayfası

Başlık sayfası ayrı bir sayfa halinde olmalı ve aşağıdakileri içermelidir:

  • Yazının başlığı(APA bir başlığın en fazla 12 kelime olmasını önermektedir).
  • Tüm yazarların tam adları, bağlı oldukları kuruluşlar ve e-posta adresleri.
  • Sorumlu yazar açıkça belirtilmelidir.

Özet ve Anahtar Kelimeler

Her yazı ayrı bir sayfada kısa bir özet içermelidir. Araştırma Makaleleri için yapılandırılmış özetler 150-250 kelime arası olmalıdır ve aşağıdaki başlıkları içermelidir: Arka Plan, Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç. Sahadan Notlar ve Teorik Müdahaleler için yapılandırılmış başlıklar bulunmayabilir ancak kelime sınırı bu özetler için de geçerlidir. Özetin altında, başlıkta yer almayan en az 3 en fazla 6 anahtar kelime belirtilmelidir. Hem Türkçe hem İngilizce yazıların özeti Türkçe ve İngilizce olarak yazılmalıdır.

Ana Metin

Araştırma Makalelerinde, yapılandırılmış özette yer alan başlıklar takip edilmelidir. Sahadan Notlarda ve Teorik Müdahalelere ait metinler de çalışmaya uygun başlıklara bölünmelidir. Yazılar, bazı bölümlerin içeriklerini netleştirmek için alt başlıklar gerektirebilir. Sonuçlar kısmında yalnızca bulgular yeniden ifade edilmemeli, bulgulara ilişkin yorumlar ve sosyal politika ve/veya uygulamalara ilişkin sonuçlar bu kısımda belirtilmelidir.

Kaynakça

Kaynakçayı, ana metinde atıf yapılan yazarların soyadlarına göre alfabetik olarak sıralayın, numaralandırmayın. Kaynakça yalnızca metin içinde atıf yapılan kaynakları içermelidir. Detaylar için lütfen APA 6. versiyona bakınız.

Tablolar

Tablolar metin içinde sırasıyla numaralandırılmalı ve her biri için tablonun üzerinde kısa bir başlık bulunmalıdır. Tablo dipnotlarını tablonun hemen altına, referans işaretleri olarak üst simgeleri (a, b, c) kullanarak yerleştirin. Yıldız işaretleri sadece anlamlılık düzeyleri için kullanılır (* p <0,05).

Şekiller/Resimler

Şekilleri, metin içine ilgili olduğu bölüme ekleyiniz. Senex, resimlerin boyutlarını azaltma hakkını saklı tutmaktadır. Şekiller profesyonelce sans-serif tipi harflerle yazılmış olmalıdır (ör. Arial veya Helvetica). Şekillerde şeklin altında kısa bir başlık bulunmalıdır.

 

DİKKATE ALINACAK DİĞER HUSUSLAR

Resim ve Şekil İzinleri

Yayın için gerekli, materyalin çoğaltılmasına ilişkin telif hakları alınmalı, gerekli olduğu takdirde ödeme yazar tarafından yapılmalıdır. Söz konusu materyallerin telif haklarının alındığına dair belgeler editörlere açık olmalıdır. Ayrıca, belirli kurumlar tarafından öngörülen onayları ekleme yazarın sorumluluğundadır.

Etik

Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi, yazarların yayın etiğine ilişkin yüksek standartları gözlemesini beklemektedir. Senex'e gönderilen tüm yazılar iThenticate programıyla intihale karşı taranmaktadır.

Aşağıdaki uygulamalar kabul edilemez:

  • Verilerin tahrif edilmesi veya sahte veri üretilmesi,
  • Yazarın kendi yayınları da dâhil, uygun atıf yapılmayarak eserin tamamına ya da bir bölümüne ilişkin intihal.

Etik dışı davranışlara ilişkin iddialar hakkında öncelikle yazar ile görüşülür. Anlaşmazlığın devam etmesi durumunda, konu araştırılması ve gerekli olduğu takdirde değerlendirmenin yapılması için ilgili kurumlara bildirilir.

 

AYDINLATILMIŞ ONAM BİLDİRİMİ

Araştırmada yer alan tüm katılımcılar, aydınlatılmış onam almadan ihlal edilmemesi gereken gizlilik haklarına sahiptir. Bilgiler, bilimsel amaçlar için gerekli değilse veya katılımcı için önem arz etmesi dışında, katılımcıların isimleri, baş harfleri veya kimlik numaraları da dâhil olmak üzere yazılı tanımlarda, fotoğraflarda ve soy ağacında yayınlanmamalıdır. Sağlık çalışmalarında hasta (veya ebeveyni veya vasisi) yayın için yazılı aydınlatılmış onam verir. Yazarlar, gerekli durumda hasta adına yazışma yardımı yapan kişileri tanımlamalı ve bu yardımın finansman kaynağını belirtmelidir. Gerekli değilse, ayrıntılar atlanmalıdır. Bununla birlikte, tam bir anonimlik elde etmenin zor olduğu ve herhangi bir şüphenizin olduğu durumlarda da aydınlatılmış onam alınmalıdır. Örneğin, hastaların fotoğraflarında göz bölge maskesi anonimliğin yetersiz korunmasıdır. Tanımlayıcı özellikler genetik kökenlerde olduğu gibi anonimliğin korunması için değiştirilirse, yazarlar değişikliklerin bilimsel anlamı bozmadığına dair güvence vermelidir. Araştırmaya katılım hususunda etik sorumluluk yazara aittir.

 

YAZILARIN TESLİM KOŞULLARI

Bir yazının dergiye gönderilmesi ile başka yerde yayınlanmadığı veya yayın için onaylanmadığı kabul edilir. Yazı, Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nde kabul edilirse, izin alınmaksızın başka yerde yayınlanamaz. Yazının yayınlanmasının bir başka şartı ise, yazarın araştırmada yararlanılan, telif hakkı kapsamındaki araçları veya yazılımı kullanmak için gerekli izinleri almış olmasıdır. Bunun yanında insan veya hayvanlarla yapılan çalışmalar için ilgili izinler alınmalıdır.

 

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nde yayınlanan tüm makaleler bilimsel değerlendirme sürecine tabidir. Editörler tarafından gözden geçirilen yazılar değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Hakemler yazının özgünlüğü ve bilimsel değeri hakkında tavsiyelerde bulunur; editörler yayınla ilgili nihai kararları verir. İlgili yazara, nihai karar, gözden geçirme gereklilikleri ile birlikte e-postayla bildirilir. Bildirim amacıyla paylaştığınız e-posta adreslerinin geçerli olduğundan lütfen emin olunuz. Dergi kapsamı dışında bulunan, kurallara uymayan veya editör tarafından uygun olmadığı değerlendirilen yazılar bilimsel değerlendirme yapılmaksızın reddedilebilir.

 

MAKALE KABULÜ HAKKINDA BİLGİLER

Lisanslar ve Telif Hakkı   

Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nde, yazarların, dergiye özel bir lisans vermesi yayın şartıdır. Bu lisans, üçüncü şahısların makaleleri çoğaltma taleplerinin etkin ve tutarlı bir şekilde denetlenebilmesini ve ayrıca makalenin olabildiğince yaygın olmasına olanak sağlar. Lisans sözleşmesinin bir parçası olarak, yazarlar, Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’ni orijinal yayın yeri olarak belirterek, kendi materyallerini diğer yayınlarda kullanabilir.

Yayınlanmak üzere bir yazı göndererek, sorumlu yazar olduğunuzu ve Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nin sizinle makale süreci hakkında iletişim kurmak amacıyla e-posta adresinizi kullanabileceğini onaylamış olursunuz. Makalelerin içeriği yazarların görüşü olup doğrudan ya da dolaylı olarak Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nin görüşü niteliği taşımaz.

 

AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI

Açık erişimi benimseyen Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi bir yıl boyunca elektronik ortamda (online olarak) yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Çift taraflı kör değerlendirme süreci tamamlanan yazılar web sitesinde yayınlanır. Yıl boyunca yayımlanan makalelerle Aralık ayı sonunda ilgili yıla ait sayı tamamlanmış olur.

Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi içinde yayımlanan tüm yazılar kamu kullanımına açıktır; serbestçe, ücretsiz biçimde, yayıncıdan ve yazar(lar)dan izin almaksızın okunabilir, kaynak gösterilmesi şartıyla indirilebilir, dağıtılabilir ve kullanılabilir.

Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi
Etik İlkeleri ve Yayın Politikası


Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Beyanı
Senex Dergi, bilimsel yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından dergi editörleri için geliştirilen önerileri ve kılavuzları temel alınarak hazırlanan Temel Uygulamaların aşağıdaki ilkelerine uymayı taahhüt eder.
1. Senex Dergi'ye gönderilecek yazıların daha önce yayımlanmamış, yayın programına dâhil edilmemiş, ya da başka bir dergide yayımlanmak üzere değerlendirme aşamasına girmemiş olması gerekmektedir.
2. Senex Dergi, yayın etiğini uygulamada COPE tarafından belirlenen standartları benimser. Bu çerçevede kötüye kullanım veya yayın etiğinin ihlali durumlarında COPE tarafından geliştirilen yayın etiği akış şemalarını (https://publicationethics.org/resources/flowcharts) referans alır.
3. Senex Dergi, benimsemiş olduğu çift kör hakem süreci gereği, sunulan yazıların hakem değerlendirmesine gönderilme sürecinde, yazarların ve hakemlerin anonimliğini garanti altına alır.
4. Yazara dair bilgilerin gizliliği derginin sorumluluğundadır. Ancak bu bilgiler muhtemel suistimalleri soruşturmak amacıyla olası bir soruşturmada paylaşılabilir. Senex Dergi, muhtemel suistimal durumlarına ilişkin ilkelerini COPE tarafından oluşturulan yönergeler çerçevesinde tanımlar ve paydaşlarıyla web sitesinden paylaşır.
5. Bir metne ait bölümlerin, belirtilmediği halde, yazara ait birden çok yayında kullanılması durumu olan metin geri dönüşümü, Senex Dergi açısından kabul edilebilir değildir. Böylesi durumlarda dergi, COPE tarafından belirlenmiş olan ilgili yönergeleri uygular.
6. Senex Dergi ifade özgürlüğünü her koşulda savunur ve gözetir. Buna ek olarak Senex Dergi; ırkçı, cinsiyetçi, yaşçı (ageist) ve ayrımcı her tür içeriği nefret söylemi içinde değerlendirir ve bu içerikteki yazıları sürece sokmadan reddetme hakkını kullanır.
7. Senex Dergi, bir makale ile ilgili çıkar çatışması durumunda, açık bir biçimde, entelektüel ve etik standartlardan yana taraf olur; konu ile ilgili olarak yazarların, hakemlerin, editörlerin ve tema editörlerinin yükümlü olduğu etik ilkeleri tanımlar.
8. Ortaya çıkan bir çıkar çatışması durumunda Senex Dergi, belirsizlik giderilene kadar makalenin değerlendirme sürecini askıya alır; bu bağlamda Senex Dergi, başvuru yapan yazardan makalesi ile ilgili Etik Kurul İzni, Görüşmeci Rıza Formları ve ibraz edilmesi gereken belgeleri talep etme yetkisine sahiptir.
9. Senex Dergi; düzeltme, açıklama, özür, tekzip niteliğindeki içerikleri yayınlamak konusunda sorumlu ve hassas davranır.
10. Senex Derginin editör ve yayıncıları, bir makalede oluşan yinelemelerin, yani başka bir yayınla arasındaki çakışmaların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmesi durumunda, yasal tavsiyelere uymakla yükümlüdür.
________________________________________
Telif Hakkı Düzenlemesi ve Çıkar Çatışması İlkesi
1. Yazar, kendi eseri üzerinde telif hakkına sahiptir ve yazısının ilk kez yayınlanma hakkı Senex Dergi’ye aittir; Creative Commons Attribution ilkeleri gereğince, çalışmasının yazar ve Senex Dergi kaynak gösterilerek paylaşılmasına izin verir.
2. Senex Dergi paydaşları arasındaki olası çıkar çatışmalarının bilimsel yayın etiğine zarar vereceğini düşünür. Senex Dergi, çıkar çatışmalarını tespit etmek ve önlemek amacıyla tüm paydaşları için yükümlülüklerini tanımlar.
3. Yazar, Senex Dergi’ye yazı başvurusu yaparken, Telif Hakkı Devri ve Çıkar Çatışması Formu’nu imzalayarak sisteme yüklemek zorundadır.
________________________________________
Olası Suistimal İddialarına İlişkin İlkeler
Senex Dergi, suistimal ve kötüye kullanma durumlarına karşı, COPE’un “olası kötüye kullanım” durumlarına dair önlemlerini benimser. Bu doğrultuda; yayıncının, editörlerin, hakemlerin, yayın kurulunun ve yazarların yayın öncesi, yayın süreci ve sonrasında olası kötüye kullanım durumlarına karşı yükümlülüklerini Yayın Etiği İlkelerinde ayrıntılı olarak anlatır.
1. Aynı çalışmanın farklı yayın organlarına gönderildiği durumlarda, farklı dergilere gönderilen aynı çalışmaların farklı versiyonlarını karşılaştırmak, gönderilen çalışmaya ilişkin yazar ve soruşturmacılardan derlenen açıklamaları karşılaştırmak, şüpheli suistimal vakalarında soruşturma için işbirliği yapmak ve çaba harcamak, soruşturmacılara/yazarlara ve/veya kurumlarına yönelik çalışmalarda birlikte hareket etmek gibi faydalar sağlamak amacını taşır.
2. Senex Dergi, bilimsel yayıncılık sürecinde gizliliğin önemini göz önüne alarak, yazar ve hakemlere ilişkin bilgileri, sadece araştırmaya dair şüpheli bir suistimali önlemek ve buna cevap verme yükümlülüğünü yerine getirmek amacıyla paylaşır.
3. Senex Dergi editörleri ve tema editörleri şüpheli durumlarda bilgi paylaşımı yapmadan önce ilk sorgulamaları yapmalıdır. Bilgi paylaşımı, sadece, yazarın yanıt vermediği, yanıtının yetersiz olduğu veya muhtemel suistimalden birden fazla derginin etkileneceği düşünüldüğünde söz konusu olur.
4. Gerekli görüldüğünde bilgiler, yalnızca konuya ilişkin bilgi sahibi olabileceğine inanılan editörlerle paylaşılır ve paylaşılan bilgiler yalnızca olgusal içerikle sınırlı tutulur.
5. Editör ve tema editörleri, iletişim gizliliğini mümkün olan en geniş ölçüde korumayı taahhüt ederler.
________________________________________
1. YAYINCI
1. Özgür Arun, Senex Dergi’nin yayıncısıdır.
2. Yayıncı; derginin yayın etiği ilkelerinin ilgili paydaşları tarafından uygulanmasını, dergi içeriğine açık erişimin ücretsiz ve sürekli olarak sağlanmasını, yayınların arşivlenmesini ve korunmasını taahhüt eder.
3. Yayıncı; suistimal, intihal, çıkar çatışması, telif hakkı ihlalleri, metin geri dönüşümü gibi bilimsel yayın etiğinin ihlal edildiği şüphesinin oluştuğu durumlarda durumun netleşmesi için gerekli adımları atmakla yükümlüdür.
________________________________________
2. YAYIN KURULU
1. Senex Dergi’nin Yayın Kurulu yılda en az iki kere toplanır.
2. Yayın Kurulu üyeleri, Senex Dergi’nin yayın etiği ilkeleri ve politikasını kabul eder ve bu ilke ve politikalarla ilgili kararları değerlendirirler.
3. Senex Dergi’nin tema konularının ne olacağına ve ilgili tema sayısı için kimlere tema editörlüğü teklifi götürüleceğine karar verirler.
4. Senex Dergi’nin Bilim Kurulu için üye önerisi yaparlar.
5. Senex Dergi’nin ulusal ve uluslararası tanınırlığını artırmak için öneri verirler.
6. Suistimal, intihal, çıkar çatışması, telif hakkı ihlalleri, metin geri dönüşümü gibi bilimsel yayın etiğinin ihlal edildiği şüphesinin oluştuğu durumlarda, durumun netleşmesi için Senex Dergi’nin editör ekibini bilgilendirmelidirler.
7. Akademik niteliğini artırmak amacıyla Senex Dergi’nin yer alabileceği tarama indeksi önerisi verirler.
________________________________________
3. EDİTÖR
1. Dergiye yollanan makaleler, editörler tarafından, yazarların yaş, ırk, etnisite, cinsiyet, dünya görüşü ve inançlarından bağımsız değerlendirilir.
2. Hakemlerin değerlendirdikleri yazılara ilişkin detaylı ve yapıcı değerlendirme yaparlar.
3. Senex Dergide hakem değerlendirmesine gerek görülmeksizin yayımlanan değini, etkinlik değerlendirmesi gibi yazılar da yer almaktadır. Senex Dergide, hakemli yayın ile hakem değerlendirmesine gerek olmayan yayınlar arasındaki ayrım açıkça ifade edilir. Gereği halinde editör, başvuru yapan makalenin, derginin hangi kategorisi altında yayımlanabileceği konusunda yorum ve öneri geliştirebilir, bunu yazar ile açıkça paylaşır. Bu durumda nihai karar, yazara ve/veya editöre aittir.
4. Hakem sürecine girecek makalelerde editörler yazar ve hakem arasındaki irtibat kişisi olma sorumluluğuyla hareket eder. Hakemlik sürecini, makalenin dergiye ulaşma tarihinden yayın aşamasına kadar akademik nezaketle, her aşamayı titizlikle belgeleyerek yürütürler. Değerlendirme süreci ile ilgili olarak, gereği halinde (yazarın ve hakemin kişisel haklarını ve derginin mahremiyet ilkelerini gözetmek kaydıyla), her bir makale için değerlendirme adımlarının hesabını vermekten çekinmezler.
5. Değerlendirmeye alınan makale için iki hakemin farklı görüşler bildirmesi durumunda editörler, üçüncü bir hakemin değerlendirmesine başvurmalıdırlar.
6. Editörler, ilgilendikleri makalelerle çıkar çatışması içindelerse veya çıkar çatışmasına neden olabilecek ilişkiler içindelerse, kendilerini editörlük görevinden geri çekmelidirler. Editörlük görevini sürdürecek diğer editör kadrosu, finansal çıkarlarının güncel durumunu veya (editörlük sürecini etkileyebilecek) diğer çatışmaları bildirmeliler ve herhangi bir çıkar çatışması söz konusuysa editörlük görevinden geri çekilmelilerdir. Editör kadrosu değerlendirilen yazıdan elde edilen herhangi bir bilgiyi kişisel çıkar için kullanmamalıdır.
7. Editörler, yayınlanmış bir makalede hata tespit ederlerse ve bu hata, çalışmayı veya önemli bölümlerini geçersiz kılıyorsa, intihal içeriyorsa, etik dışıysa söz konusu makaleyi geri çekerler. Bu durumda editörler, makalenin geri çekildiğini açıkça belirten bir ifadenin ve geri çekilme nedeninin yer aldığı bir açıklama yanında, iki versiyonu birbirine bağlayan bir link sağlayarak, bunların çevrimiçi platformlarda tüm okuyuculara açık bir şekilde dolaşıma sokulmasından sorumludurlar.
________________________________________
4. YAZAR
1. Yazarların akademik, etik ve sosyal sorumluluğu bulunur.
2. Yazarlar derginin aynı temalı sayısına birden fazla makale başvurusu yapamazlar.
3. Makale başvuru tarihleri, yayım hazırlığı aşamasında olan sayının çağrı metninde belirtilmektedir. Başvuru tarihinden sonra gelen makale başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
4. Yazar gönderdiği makale ile ilgili intihal, emek hırsızlığı, usulsüz referans gösterme, referans unutma, burs ve destek kurumlarının adının anılmaması gibi etik ihlaller yapmamak konusunda kendisi sorumludur. Aksi bir durum tespit edildiğinde makale reddedilir.
5. Yazar çalışma/araştırma desteği almışsa makalesinde kaynağını belirtmelidir.
6. Yazarlar herhangi bir tür veya formatta bir yazı sunduğunda, çalışmada yanlılık yaratabilecek veya yanlı bulunabilecek tüm finansal ve kişisel ilişkileri açıklamaktan sorumludurlar. Bu çerçevede yazarların yazı başvurusu yaparken, Telif Hakkı Devri ve Çıkar Çatışması Bildirimi Formu’nu imzalayarak sisteme yüklemeleri gerekir.
7. Yazarlar yayımlanması talebiyle teslim ettikleri çalışmalarındaki fikir ve ifadelerin daha önce yayımlanmış diğer çalışmalarında kullanılmamış olmasından sorumludur. Bu fikir ve ifadelerin daha önce kullanılmış olması durumunda, gerekli yerlerde, kendilerine atıf yoluyla belirtilmeleri gereklidir. Aksi durumda yazarlar, editörlerin isteği üzerine, çakışma olan kısımları düzeltmekle veya makale yayımlanmışsa, yeni bir düzelti yayınlanması için üstlerine düşenleri yapmakla yükümlüdürler.
8. Yazarlar, Senex Dergi’ye gönderecekleri yazıların daha önce yayımlanmamış, yayın programına dâhil edilmemiş ya da başka bir mecrada yayımlanmak üzere değerlendirme aşamasına girmemiş olduğunu taahhüt ederler.
9. Yazarlar, çalışmanın her kısmı için, geçerlilik ve etik konularında hesap verebilir olmalıdırlar.
10. Çalışmaya katkıda bulunan birden fazla yazar varsa, bu yazarların başvuru sırasında yolladıkları isim sıralaması, yazarların ortak kararı olmalıdır.
11. Çalışmada sadece aktif katkısı olan kişilerin yazarlar arasına dâhil edilmesi, aktif katkısı olmayan kişilerin yazarlar arasına dâhil edilmemesi, yazar sıralamasının veya yazıya ilişkin değerlendirme süreci devam ederken yazar sıralamasındaki herhangi bir değişiklik talebinin uygun bir biçimde gerekçelendirilmesi, yazarın sorumluluğundadır. Yazar, dergi editörleri tarafından gerekli görülmesi durumunda, tüm bu konulara ilişkin açıklama yapabilmelidir.
12. Yazarlar makalelerinin yayınlanmasından sonra hatalar ve yanlışlıklar tespit ederlerse, uygun işlemlerin yapılabilmesi için dergi editörlerine derhal bildirmelilerdir.
13. Yazarlar aynı makaleyi kısmen veya tamamen, uygun bir gerekçe belirtmeksizin, izin veya çapraz referans olmaksızın birden fazla dergide yayınlayamazlar. Yazarlar, imzaladıkları lisans ve telif hakkı devir sözleşmesine uymakla yükümlüdürler.
________________________________________
5. HAKEM
1. Çift kör hakem değerlendirme sürecini benimseyerek hareket eder ve bu sürecin gerekliliklerini yerine getirir.
2. Hakemlik teklifi sunulduğunda, makul bir zaman aralığında, olumlu ya da olumsuz yanıt vermelidir.
3. Çalışmanın konusuna dair uzmanlığı yoksa ya da sadece bir kısmını değerlendirebilecek durumdaysa bunu açıklamalıdır.
4. Karşılıklı kabul edilen zaman aralığında değerlendirme yapmayı kabul etmelidir, sarkma ihtimalinde bilgilendirmelidir.
5. Hakemler, yazıya ilişkin görüşlerinde yanlılık yaratabilecek herhangi bir çıkar çatışmasını editörlere açıklamalılar ve böyle bir durum varsa, yazıyı incelemekten kaçınmalıdırlar.
6. Hakemler, incelemeleri için kendilerine gönderilen makalelerde, yazarın kendinden intihali olarak da bilinen metin geri-dönüştürmeyi fark ettiklerinde, editörlere bilgi vermekle sorumludurlar.
7. Hakemler, değerlendirilen yazı yayınlanmadan önce, söz konusu yazıda bulunan ve kendi ilgi alanlarına giren herhangi bir bilgiyi kullanmamalıdırlar.
8. Adil ve tarafsız bir değerlendirme yapamayacağını düşünürse bunu bildirmelidir.
9. Hazırlamakta oldukları ya da değerlendirmede olan bir çalışmalarına çok benzer bir çalışma söz konusuysa, değerlendirmeyi reddetmelidir.
10. Değerlendirme sırasında;
- Kabul sırasında var olmayan bir çıkar çatışmasının ortaya çıktığını fark ettiklerinde dergiyi haberdar etmelidir.
- Tüm yazı ve hakem değerlendirmelerini gizli tutmalıdır.
- Değerlendirmelerinin sadece bilimsel olduğunu, kişisel, finansal ya da entelektüel taraflılık nedeniyle olumlu ya da olumsuz biçimde etkilenmeyeceğini garanti etmelidir.
- Yazara yönelik kişisel yorumlar ya da gerekçelendirilmemiş suçlamalar yapmamalıdır.
- Eleştirilerinde spesifik olmalıdır; örneğin “daha önce yapılmış bir çalışma” gibi genel bir ifadeyi somutlamalıdır; bu, editörlerin değerlendirme ve karar alma sürecinde yazarlara adaletli davranması için yardımcı olacaktır.
- Bunun yazarların çalışması olduğunu hatırlamalı ve eğer çalışma açık ve net bir ifadeyle yazılmışsa, çalışmayı kendi tercih ettikleri biçimde yeniden yazmaya girişmemelidir; ancak ifadeleri netleştirme önerileri önemlidir.
- Yazarlarla dergiyi bilgilendirmeden doğrudan iletişime geçmemelidir.
- Başka dilde yazmaktan kaynaklı olabilecek hassasiyetleri tanımalı ve bunu saygıyla ve uygun bir biçimde ifade etmelidir.
- Sırf kendilerinin ya da meslektaşlarının referans verilme sayısını artırmak ya da görünür olmak için bu çalışmalara referans verilmesini önermemelidir. Bir öneri yapılırsa, bilimsel olarak gerekçelendirmelidir.
11. Değerlendirme sonrası;
- Çalışmanın ve değerlendirme sürecinin gizliliğini korumaya devam etmelidir.
- Esas yorumlarını ve geribildirimlerini etkileyebilecek bir durumun ortaya çıkması halinde dergiyi bilgilendirmelidir.
- Revizyon ve yeniden değerlendirme ile ilgili dergiden gelen taleplere karşılık vermeye çalışmalıdır.
________________________________________
6. TEMA EDİTÖRÜ
1. Senex Dergi tema editörleri, Senex Dergi’nin bilimsel yayın etiği ilkelerini kabul ederler ve bu doğrultuda sorumluluklarını yerine getirirler.
2. Tema editörleri, editörlüğünü yaptıkları sayı için makale çağrısı yaptıkları aşamadan sayının yayına girdiği aşamaya kadarki süreçte, Senex Dergi editörleri için tanımlanan yayın etiği sorumluluklarını üstlenirler.
3. Tema editörleri, sorumluluğunu üstlendikleri sayının yayınlanmasından sonra, etik ilkeler çerçevesinde gerekli görülen durumlarda, Senex Dergi tarafından sorulan soruları yanıtlamakla ve istenen belgeleri paylaşmakla yükümlüdürler.
4. Kişiler, Senex Dergi’nin tema editörlüğü teklifini kabul ettiklerinde, yukarıda sıralanan sorumluluklarını yerine getirmeyi de taahhüt etmiş olurlar.
Yukarıda belirtilen koşullar dışında oluşan etik problemlerde COPE’un (Committe of Publication Ethics) yayın etiği ilkeleri başvuru kaynağı olacaktır.
________________________________________
İntihal İnceleme Politikası

İntihal, emek hırsızlığı gibi etik ihlaller Senex Dergi tarafından kabul edilemez bulunur ve bu gibi ihlallerin gönderilen yazılarda bulunmaması öncelikli olarak yazar(lar)ın sorumluluğudur.
Dergiye gönderilen tüm yazılar, değerlendirme sürecine alınmadan önce Turnitin programından geçirilerek benzerlik raporu alınır.
Rapor sonucunda benzerlik oranının %20 ve üzeri çıkması durumunda editörler ilgili rapor sonucunu yazarla paylaşarak yazıyı değerlendirme sürecine sokmadan reddederler.
________________________________________
Açık Erişim Politikası

Senex Dergi, bilginin global değişimini artırarak insanlık için yararlı sonuçlar doğurabilmek amacıyla içeriğinin sürekli ve ücretsiz olarak kullanımı için açık erişim sağlar. Bu bağlamda dergide yayınlanan tüm yazılar  https://dergipark.org.tr/senex , http://www.senexjournal.org.tr/archive adreslerinden erişime açıktır.
Bu çerçevede, Senex Dergi, Budapeşte Açık Erişim Girişimi’nin açık erişim tanımı çerçevesinde ve bilimsel etik ve kurallara uygun olarak atıf yapılması şartıyla, dergide yayınlanan hakem değerlendirmesinden geçmiş bilimsel literatürün, internet aracılığıyla; finansal, yasal ve teknik engeller olmaksızın, serbestçe erişilebilmesini, okunabilmesini, indirilebilmesini, kopyalanabilmesini, dağıtılabilmesini, basılabilmesini, taranabilmesini, tam metinlere bağlantı verilebilmesini, dizinlenebilmesini, yazılıma veri olarak aktarılabilmesini ve her türlü yasal amaç için kullanılabilmesini kabul eder (http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-recommendations).
Bunun yanı sıra, yazı ve makaleleri dergide yer alan tüm yazarlar, açık kaynak erişimini ve Creative Commons Atıf Lisansı’nın koşullarını kabul ederler.
Senex Dergi, yayınlanan yazı ve makalelerin çoğaltma ve dağıtım üzerindeki tek kısıtlama yetkisini ve bu alandaki tek telif hakkı rolünü yazarlarına verir.

 
AYDINLATILMIŞ ONAM BİLDİRİMİ

Araştırmada yer alan tüm katılımcılar, aydınlatılmış onam almadan ihlal edilmemesi gereken gizlilik haklarına sahiptir. Bilgiler, bilimsel amaçlar için gerekli değilse veya katılımcı için önem arz etmesi dışında, katılımcıların isimleri, baş harfleri veya kimlik numaraları da dâhil olmak üzere yazılı tanımlarda, fotoğraflarda ve soy ağacında yayınlanmamalıdır. Sağlık çalışmalarında hasta (veya ebeveyni veya vasisi) yayın için yazılı aydınlatılmış onam verir. Yazarlar, gerekli durumda hasta adına yazışma yardımı yapan kişileri tanımlamalı ve bu yardımın finansman kaynağını belirtmelidir. Gerekli değilse, ayrıntılar atlanmalıdır. Bununla birlikte, tam bir anonimlik elde etmenin zor olduğu ve herhangi bir şüphenizin olduğu durumlarda da aydınlatılmış onam alınmalıdır. Örneğin, hastaların fotoğraflarında göz bölge maskesi anonimliğin yetersiz korunmasıdır. Tanımlayıcı özellikler genetik kökenlerde olduğu gibi anonimliğin korunması için değiştirilirse, yazarlar değişikliklerin bilimsel anlamı bozmadığına dair güvence vermelidir. Araştırmaya katılım hususunda etik sorumluluk yazara aittir.

Makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayımlanma süreçlerinde hiçbir ücret talep edilmemektedir.

Açık erişimi benimseyen Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi bir yıl boyunca elektronik ortamda (online olarak) yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Çift taraflı kör hakem değerlendirme süreci tamamlanan yazılar web sitesinde yayınlanır. Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi'ne makale gönderimi ve süreç işletimleri ücretsiz olarak sürdürülür.